George Sovu si Misterele din vila bantuita

Image result for george sovu

George Sovu este un scriitor de romane de dragoste cu si pentru adolescenti cunoscut in mare parte din cauza seriei “Liceenii” din care fac parte: Declaratie de dragoste, Extemporal la dirigentie, Liceenii, Liceenii Rock’n’roll si Liceenii in alerta. Desi a scris aceste carti care au fost transformate in filme, nu a avut acelasi succes cu celelalte carti care au ramas poate necunoscute publicului larg.

Este un autor cu o scriitura dulceaga, amaruie care aduce aminte de culoarea epocii acelor vremuri pe care unii dintre noi nu le stim decat din filme. In fiecare pagina de carte se vede modul in care se vorbea atunci, dar si o puternica exprimare lirica exprimata printr-o multime de epitete, descrieri lirice.

“George Șovu, profesor, ziarist, scriitor, cineast, s-a născut în comuna Titești, județul Argeș la 30 ianuarie 1931. Este absolvent al Scolii Normale „Carol I” din Câmpulung-Muscel (1951) și al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1955), ca șef de promoție.

A debutat cu poezie în 1950 și a publicat 31 de volume de literatură. George Sovu este membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1980 și al Uniunii Cineaștilor din 1986. A fost distins cu diferite ordine și medalii, cu diplome de excelență și de merit de la Uniunea Cineaștilor, Uniunea Scriitorilor, Ministerul Educației și Învățământului. Totodată a mai fost premiat, printre altele, cu titluri de laureat, premii pentru unele filme și cărți, atât în țară, cât și în străinătate.

Romane: Cadența Generației, 1974; Scrisori de creditare, 1976; Declarație de dragoste, 1978; Dragul nostu Alex…, 1981; O vară de dor, 1983; Dans în foișor, 1984; Furtuna de mai, 1985; Fascinații, 1985; Tandrețe, 1986; Dimineața iubirii, 1987; Întâlnire-n oglindă, 1989; Declarație de dragoste, 1991; Liceenii, 1992; Extemporal la dirigenție, 1992; Liceenii rock’n’roll, 1992; Liceenii în alertă, 1993; Dragoste și moarte, 1999; Virginitate, 2000; Misterele din vila părăsită, 2000; Romanticii, 2003; Iubirea e mereu regină, 2006; Lumina neuitării, 2010; Cântecul destinului, 2012.

Volume de povestiri: Jarul din palmă, 1981; Răspuns la post-restant, 1981; Liliac alb în ianuarie, 1984; Ochii timpului, 1988; Martor incomod, 1999; Picătura de viață, 2007; Rugăciunea unui înger, 2012.” Preluare de pe www.ideeaeuropeana.ro

Desi nu am trait acele vremuri admir modul de exprimare politicos, moda anilor 60 si 70, muzica in care nu se facea porno nici vocal, nici vizual si mi-as fi dorit sa le traiesc doar pentru a avea o idee despre ce a fost. Nu simpatizez regimul comunist, dar as fi vrut sa vad daca ar fi fost mai bine sau nu decat vremurile pe care le traim de vreo 10 ani incoace.

Am vazut seria Liceenii acum cativa ani si o revad cu placere, simt acele emotii delicate pe care scenaristul a vrut sa le transmita. Admir emotiile, poezia, delicatetea pe care o aveau filmele de atunci si as fi vrut sa nu se piarda acest caracter genial in timp. Totul a decazut. Nu conteaza asta, dar doar prin cartile acelor vremuri pot sa retraiesc emotii pierdute, o virginitate in emotii si simturi.

Am cumparat 3 carti publicate recent de George Sovu pentru ca am citit cele 3 carti din seria Liceenii care mi-au placut foarte mult: Liceenii, Liceenii Rock’n’Roll si Liceenii in alerta.

Am gasit la utilizatorul Anticariat2015 urmatoarele carti pe care am vrut sa le citesc pentru a vedea daca stilul pe care il stiam al autorului a ramas acelasi pana la finalul vietii. Imi place sa citesc toate cartile unui autor pe care il descopar si imi place pentru a vedea cum ii evolueaza stilul si in general pentru a afla cat mai mult din ce i-a trecut prin cap pe parcursul vietii sale. George Sovu face parte din acei autori pe care imi place sa-i numesc “pierduti” ai tarisoarei noastre. Are carti frumoase, de o sensibilitate acuta pe care majoritatea dintre noi le-am pierdut, adolescentii nu le citesc, adultii nu ii cunosc numele. Putini stiu ca a fost autorul cartilor, dar si scenaristul cartilor din seria Liceenii, indragite de cel putin doua generatii.

Cartile sale se gasesc la anticariate precum Targulcartii, aici si preturile sunt in general sub 10 lei. Cartile sunt trimise impachetate foarte bine si se afla in stare foarte buna. Am cumparat de mai multe ori de la ei si am fost intotdeauna multumita de ce am primit. Deocamdata am doar 5 carti ale lui George Sovu, dar o sa le caut pe toate. Este dificil sa colectionezi cartile cuiva care a scris pana in Revolutie si care acum este decedat pentru ca nu i s-au reeditat cartile si nu sunt toate pe acelasi site.

Misterele din vila parasita este prima carte din cele 3 achizitionate recent pe care am citit-o la mare. Scrisa pe doua fire narative te cam baga in ceata daca nu esti atent. Uneori pierzi firul si este atat de distractiv sa incerci sa-l prinzi.

Image result for misterele din vila george sovu

Destinele unor copii care fug de acasa din cauza problemelor in familie si incearca sa-si faca o viata furand sunt incalcite in aceasta carte. Violenta, drogurile, amantlacurile, banii, masinile, averile, politia – toate aceste cuvinte se amesteca in carte tinand cititorul in suspans pana la ultimul rand al cartii.

O recomand cu placere celor care vor sa descopere o lume pierduta si regasita in aceasta carte ca si in alte carti ale autorului George Sovu.

Descrierea oficiala:

Un roman din lumea adolescentilor proveniti din familii destramate din diferite motive, plin de mistere, evenimente violente, cu incursiuni in lumea sordida a proaspetilor imbogatiti si a interlopilor. O carte tensionata, care se citeste cu pasiune. 

Cartea poate fi cumparata de aici pentru ebook readere, smartphone-uri sau tablete.

Este foarte interesant procedeul prin care se introduce pe sine, ca autor, la persoana a III-a in carte:

M-a socat prin pedanterie si statura morala, prin tinuta intelectuala, sobrietate si bonomie, m-a frapat prin delicatete, sensibilitate, umor si talent. Ei da. talent! 

O sa revin cu alte recenzii de carti ale autorului unei alte lumi, epoci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *