Recenzie Abandonul calului negru partea a II-a

13390830_10206639311405617_351284932_n

Ieri am continuat si implicit, terminat de citit Abandonul calului negru de Victor Alartes. Multumesc pentru o lectura minunata! Am avut de-a face cu o carte care se citeste in 2 etape: familiarizarea cu personajele si atmosfera si citire alerta pana la final.

Abandonul calului negru aduce doua persoane americanizate in Romania. Soarta lor pare ca merge pe un drum, dar soarta le da planurile peste cap. O crima apare in peisaj, iubirea din liceu sta la panda dupa colt, oamenii cumpara oameni cu bani. Intr-o Romanie destabilizata economic si politic totul este posibil. Fiecare incearca sa faca aliante cu cineva, toata lumea fuge dupa bani in politica, nu dupa decizii corecte, benefice unui popor intreg. Binele comun este o utopie. Valer Tames este singurul om care ajunge in scena politica si vrea sa faca bine poporului, tarii. Iata-l pe academicianul care primeste un premiu pentru cartea de geopolitica, in pozitia de prim-ministru. Am mers cu el la intalniri cu diverse persoane. Eforturile sale de a cladi un guvern onest, care sa vrea sa scoata Romania din criza economica inceputa in 2007, nu merg prea bine. Ca in orice tara plina de diversi indivizi mai mult sau mai putin obscuri, vanduti, se lasa cu amenintari, secrete vechi, din lumea comunista ies la iveala, situatia se rastoarna de la o zi la alta.

13382092_10206639311205612_1063117499_n

Au loc tot felul de rasturnari de situatie, deciziile se schimba de la o zi la alta, cartea aduce in prim-plan o Romanie alerta a anului 2007 si apoi 2008. Un an care se anunta linistit m-a tinut cu inima la gura pana la final. Cum sa cumperi un om incoruptibil? Asta gandeau toti cei din sfera politicului despre Valer.

Ce mi-a placut la cartea asta?

Mi-a placut ritmul alert. M-a tinut in priza. Fiecare capitol are o poezie, un citat dintr-un autor, filosof cunoscut si este o metafora pentru ce o sa se intample. Fan al filosofiei in scriitura, a teatrului si a fragmentelor implantate in poveste, am gasit aici cuvinte de duh, metafore, scene ca rupte din teatru, fragmente din articole de ziar sau chiar transmisiuni TV. Nu ma asteptam la atata diversitate imbinata atat de frumos! Nu ma asteptam ca o lectura care vizeaza politicul sa ma incite atat de mult. Am avut aceeasi senzatie ca atunci cand am citit pentru prima data O scrisoare pierduta. Toate jocurile de culise, motivatiile din spatele unor actiuni, scurtele momente de libertate si realism in iubire, viata de cuplu, fac tot farmecul lecturii. Nu m-am plictisit niciun moment pentru ca trebuia sa vad ce se intampla in momentul urmator. Aparea un element nou care dadea lucrurile peste cap si trebuia sa vad unde duce.

M-a amuzat faptul ca, la fel ca nenea Carajale, autorul a folosit ironia cand a ales numele personajelor pentru a arata ridicolul lor, cat de meschine le erau caracterele sau cat de slab dotati intelectual erau. Am observat aliteratia in numele lor. Tot jocul se petrece la nivelul inalt al societatii romanesti, creme de la creme cum s-ar zice.

Abandonul calului negru de Victor Alartes ramane o carte complexa, o combinatie de senzatii intre incitarea unui roman politist, usurinta limbajului specific cartilor de dezvoltare personala si seriozitatea unei carti filosofice romanesti.

Calul negru este o metafora polivalenta in care ne regasim cu totii la un moment dat.

Abandonul calului negru de Victor Alartes este o carte despre eliberare, libertate, alegere, comuniune, ajutor, incercare si decizia de a renunta cand lucrurile nu merg cum iti doresti. Decat 75%, mai bine 0%. Totul sau nimic!

Un citat care mi-a placut enorm:

Dar pare destinul ca se impiedica de astfel de amanunte sau vine peste oameni ca un tavalug?

Multumesc inca o data, Victor Alartes pentru o lectura captivanta! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *